Általános szerződési feltételek

Általános szerződési feltételek

Kérlek olvasd el, mert a fotózáson való részvétellel automatikusan elfogadod a szerződési feltételeket!

A szolgáltatás portré- és családfotózás, én vagyok a Szolgáltató, ha eljössz hozzám fotózásra, akkor Te vagy az Ügyfél.
A honlapon szereplő aktuális portré- és családfotózási csomagokra tudsz jelentkezni, fotózáson ezek feltételei szerint részt venni. Én köteles vagyok a tőlem telhető legjobb minőségű szolgáltatást nyújtani Neked, és az általad választott csomagban vállalt feltételeket teljesíteni, amit egyébként szerződéstől függetlenül is megteszek, és ha ezt teljesítettem, akkor Te pedig köteles vagy a fotózás ellenértékét számla ellenében utalással kiegyenlíteni.

A honlapon szereplő aktuális csomagok tartalmára, az átadott képek minőségére, darabszámára, átadás határidejére garanciát vállalok.
A garancia ezen felül vonatkozik arra is, hogy ha a fotózás után a képek válogatásakor esetleg nem találsz olyan képet, ami tetszene, amit szívesen használnál, akkor nem kell fizetned a fotózásért. Ebben az esetben nem fogom a képeket retusálni, hiszen úgysem használnád, és nem is adom át őket. Így ezeket a képeket nem használhatod fel semmilyen formában.
Ha viszont tudtál választani képeket, és én azokat ki is retusáltam és átadtam, akkor a reklamáció csak a retusra vonatkozhat (lejjebb találod a retusálás szabályait), és a fotózás díját már köteles vagy kifizetni.

Csak azokat a képeket adom át, amiket előzetes válogatásom alapján kidolgoztam, valamint amiket kiválasztottál teljes retusálásra, nyers, utómunka nélküli képet semmi esetben sem adok át.

A képeket kizárólag digitális formában adom át JPG formátumban, eredeti, nagy méretben, vízjel (logó) nélkül. Ha szükséged van kisebb méretű képekre is, akkor jelezd és felár nélkül elküldöm kisebb méretben is.

Az elkészült feldolgozott, retusált és nyers képeket a saját számítógépemen megőrzöm, hiszen a saját munkám, szerzői jogom fűződik a képekhez (szerzői jogról később olvashatsz még).
A képeket később újra fel tudom tenni neked, ha esetleg nálad elvesznének (tönkremegy a gép, amin tároltad, elveszik a pendrive, stb.), nem tudom vállalni viszont, hogy ezt életem végéig bármikor, kötelezően megteszem.

Referencia

A Rólad készült képek a saját munkáim, én is szeretem őket, számomra is különlegesek, ezért fenntartom a jogot arra, hogy saját online és offline felületeimen marketing célra, referenciaként felhasználjam őket.

Ezek a felületek elsősorban, de nem kizárólag:
Saját honlap: https://www.tavaszilevente.hu
Facebook oldal https://www.facebook.com/tavaszileventephoto/
Instagram oldal: https://www.instagram.com/tavaszileventephoto/

Offline alatt azt értem, hogy néhány portrét felhasználok kiállításokon, nyomtatott anyagokban elhelyezhetem. Ez esetben természetesen megkereslek és a külön engedélyed nélkül nem használom fel a portrédat.

Retusálás

A képeket feldolgozva, retusálva fogod megkapni. A minőségi retusálás időigényes, ezért később fogom elküldeni neked a csomagban vállalt átadási határidőn belül.

A retusálás alapvetően a bőrhibák javítását jelenti. Ami az arcodhoz tartozik, pl. anyajegy, szeplő, ránc, maradandó sérülés, azok hozzád tartoznak, és ha személyesen találkozol valakivel akkor is látják, ezért azokat nem tüntetem el. Azokat javítom, amire akár egy jó smink is képes, illetve amik úgyis el fognak múlni: apró bőrhibák, piros foltok, pattanások, borotválkozási sérülések…

Fontos, hogy a bőr textúrája megmarad, nem “mosom el” a bőröd, mintha porcelánbaba lennél.

A retusálásba nem tartozik bele a háttér cseréje, átszínezése, ruha, hajszín, szemszín módosítása, az alak megváltoztatása, vékonyabbra „igazítása”, egyik képről a másikra átrakni a mosolyt / frizurát, mert pont úgy lenne jó, stb… Ha ilyet szeretnél, ezt az éppen aktuális grafikai óradíjban tudom vállalni, de kizárólag megbeszélés után, hogy egyáltalán megvalósítható-e, amit szeretnél.

Szerzői jog, és felhasználási jog

A szerzői jog a szerző (jelen esetben fotós) elidegeníthetetlen joga, ezt átruházni, eladni, lemondani róla nem lehet (1999. évi LXXVI. törvény).
Ezért jogilag Te, az Ügyfél a fotózáson készült képekre a fotózás ellenértékének kifizetése után felhasználási jogot szerzel, és nekünk Felhasználási szerződést kell kötnünk. Ezt itt találod lent, a fotózáson való részvétellel automatikusan elfogadod a Felhasználási szerződést is.

Felhasználási szerződés

Én, a Szolgáltató az elkészült portékat az Általános szerződési feltételek szerint felhasználhatom saját vállalkozásomhoz, marketing célra.
Te, az Ügyfél az elkészült portrékat korlátlanul használhatod magáncélra (pl. önéletrajz, társkeresés, közösségi oldalak profilképe, stb.), illetve saját vállalkozásodban marketing célra (honlapodon, közösségi médiában, arculati elemeiden, hirdetéseidben, stb.).

A szerzői jogi törvény szerint a szerzőt megilleti a neve feltüntetésének joga a mű mellett, magyarul kötelező feltüntetni a szerzőt. A mai online világban ez nem mindig kivitelezhető, így ha használod a portrédat például facebook kommunikációban, akkor megköszönöm, ha odaírod a nevem (honlapom / facebook oldalam linkjét), de nem várom el.
Viszont nagyobb dolgok esetében, például ha cikket írsz egy (akár online, akár nyomtatott) magazinnak, vagy könyved jelenik meg és ezeknél használod az általam készített portrét, akkor kérlek, tüntesd fel a nevem és honlapom címét.
Külön megköszönöm, ha a megjelenésekről küldesz egy fotót (online esetében képernyőmentést), ezt én is szívesen megosztom, hiszen büszke vagyok rá / Rád.

Amit egyikünk sem tehet:

Egyik fél sem használhatja a képeket a másik fél előzetes, írásbeli engedélye nélkül úgy, hogy abból közvetlen jövedelme származzon.
A törvény erre ezt mondja:
„Ha e törvény másképp nem rendelkezik, a szerzőt a mű felhasználására adott engedély fejében díjazás illeti meg, amelynek – eltérő megállapodás hiányában – a felhasználáshoz kapcsolódó bevétellel kell arányban állnia.

A kapcsolódó törvényt itt találod:

https://net.jogtar.hu/jogszabaly?docid=99900076.TV